Мох сфагнум (Sphagnum)

Сфагнум — багаторічна болотяна рослина, рід моху (зазвичай білявого забарвлення), з якого утворюється торф: стебла сфагнуму щорічно в нижній частині відмирають, що й призводить до утворення торфу й торф'яних сфагнових боліт.
Води у сфагнових болотах кислі, бідні поживними речовинами і з пониженим вмістом кисню, що створює умови, несумісні з нормальними умовами життя більшості живих істот, зокрема й бактерій розпаду. Такі умови перешкоджають гниттю повалених дерев, пилку та інших органічних речовин, які можуть залишатися під поверхнею болота протягом тисяч років.

Що з ним роблять:
- Додають у земляну суміш.
-
Застосовують як дренаж у горщику.
-
Застосовують як килимок-підстилку для рослин, аби створити додаткову вологість (особливо зручно для мініатюр або діток у маленьких стаканчиках).


Пухкість
Мох, як і пісок, не має поживних речовин, але він додає землі необхідну пухкість, легкість і гігроскопічність, завдяки чому ніжні корінці глибше проникають у ґрунт і закріплюються там.
В якості субстратного компонента можна використовувати як живий, так і сухий сфагнум. При додаванні сфагнуму в ґрунт під кімнатні рослини слід знати, що він підвищує кислотність ґрунту. Тому додавати сфагнум можна в кількості не більше 10% від обсягу ґрунту, і тільки для рослин, які не бояться слабокислого середовища. І водночас саме кисла реакція (pH приблизно 3), допомагає формувати в ґрунті слабокисле середовище, що особливо важливо для вирощування сенполій.

Зволоження
Мох сфагнум легко вбирає вологу, має здатність утримувати води у багато разів більше свого обсягу і цим самим сприяти рівномірному зволоженню земляного кома. Застосування моху добре впливає на стан квітів, які не витримують пересушування. 

При пересадці також рекомендується використовувати чистий мох сфагнум як дренаж. Такий дренаж відмінно тримає вологу і поступово віддає її рослині, до того ж він має оздоровлюючі, дезінфікувальні властивості. Добре використовувати мох сфагнуму в якості килимка-підстилки на полицях з фіалками, це дає також відновлювальний ефект і створює додаткову вологість, що в звичайних кімнатних умовах дуже актуально для рослин. Шар моху на поверхні ґрунту сприяє не лише збереженню вологості: при періодичній зміні цього шару видаляються шкідливі речовини солі, надлишок вапна.

Бактерицидність
Сфагнові мохи — це також ефективний засіб для лікування кореневої системи, оскільки містять в собі протигнильну речовину «сфагнол» (яка, між іншим, і створює кисле середовище). Має бактерициді властивості, попереджає загнивання коренів.

Вкорінення
У вологому сфагнумі утворення коренів відбувається відносно швидко; цей метод особливо рекомендується для розмноження важких рослин, стебла яких у воді загнивають. Коріння ростуть дружно, добре гілкуються. При пересадці в ґрунтовий субстрат краще залишити частину моху, в якому росли коріння. При укоріненні в ґрунті корисно обернути сфагнумом нижню частину паростка.
У сфагнумі не можна вкорінювати тільки сукуленти — вони містять достатньо власної води, а зайве зволоження гальмує утворення коренів. Не рекомендується застосовувати його для живців фіттонії, Афеландра, пахістахіса і великих листових бегоній

http://tsvetnik.info/sphagnum/01.htm
http://tsvetnik.info/sphagnum/02.htm
http://tsvetnik.info/sphagnum/03.htm
http://tsvetnik.info/sphagnum/04.htm
http://www.senpolia.ru/catalog/cultivation/sphagnum/n12/

Стерилізація моху
Щоб простерилізувати зібраний сфагнум, його заливають окропом на 3-5 хвилин, потім викладають, злегка віджавши, на просихання. Це потрібно, аби загинули яйця та личинки комах. Пагони моху теж загинуть, але свої чудові властивості не втратять. Коли мох стане сухим і ламким, його перетирають через дрібні ситечка-решітки. У такому вигляді додають у субстрати або, зволоживши, використовують для пророщування насіння.

Як стерилізувати сфагнум, щоб мох залишався живий
Однак, деякі квітникарі вважають, що живий мох набагато корисніший за сухий як субстратний компонент, та й виглядає естетичніше. Аби зберегти живий сфагнум, його тримають у воді з температурою 45 градусів протягом 30 хвилин (ще можна обробити «ронілоном»), укладають в пластикові пакети і тримають у прохолодному місці. Три-чотири місяці мох залишається живим. Для збільшення терміну зберігання мох можна заморожувати без жодної для нього шкоди.

http://tsvetnik.info/sphagnum/06.htm