Кавове дерево


(фото )
Плоди — ягідки з 2-3 насінинами — з’являються лише на дорослих рослинах (старші 5 років). Цвітіння — в квітні-травні.


Мій досвід: Доволі примхлива рослинка. Звичайно, вбити її складно, проте у вирощуванні кави завжди переслідують якісь неприємності: листочки або чорніють, або жовтіють нижні листочки. Особливо важкий у кави період акліматизації в новому місці — «віддячити» почорнінням вона може навіть після душу, сприскування чи невеличкого протягу. Або й без явної причини. Звикнувши до середовища, кава стає менш вимогливою.

Поради з догляду:
Температура: помірна прохолодна температура: «оптимальними для кави є 16- 25°С, або навіть від 21°С. Просто кава любить вологе повітря,  а за низької температури висока вологість небезпечна: взимку в межах 14-15°С, але не нижче 12°С. Кава не витримує навіть короткочасного зниження температури нижче 14°C и може сильно постраждати від зимових протягів. Більш висока температура (вище 30°C) в закритому приміщенні викликає надмірне випадіння листя та квітів. Влітку  кавове дерево краще за все тримати на свіжому повітрі, захищаючи від сонячного проміння, а восени рослину забирають у дім.
Освітлення: Кавове дерево світлолюбне, але весною та влітку потрібне затінення від прямого сонця. Ідеально підходить для нього добре освітлене місце, але не під прямими сонячними променями, окрім ранкових та вечірніх годин та зимового часу. На наших підвіконнях каві зазвичай жодні палючі промені не загрожують, тим не менш сильне сонячне освітлення частково затримує ріст молодих саджанців. Тому екземплярам у віці до 2 років потрібне розсіяне світло. Сонячні промені сприяють закладанню повноцінних суцвіть. Як тільки на рослині починають з’являтися зародки бутонів, його ставлять на найсонячнішій частині підвіконня. Після зав’язування плодів рослину повертають на попереднє місце.
Поливання: Влітку рясне, взимку помірне, але зважаючи на температуру в приміщенні. Особливо уважно слід поливати кавове дерево взимку. Як правило, температура в горщиках на підвіконні різко знижується, і поливання можна сколротити до одного разу на тиждень, обмежуючись підтриманням ґрунту в злегка вологому стані. При зниження тепмератури до 15°С поливання повністю припиняють.
Ґрунт весь час потрібно підтримувати у вологому стані. Уникайте зайвої вогкості та пересихання субстрата. Проте на відміну від багатьох інших плодових культур, що їх вирощують в умовах житлових приміщень, кавове дерево все ж полюбляє часткове висихання земляного кому навіть у період активного росту. Здавалось би, мало бути навпаки, адже батьківщина культури — вологі тропіки, та все ж таку «примху» доводиться виконувати. Небезпека пересихання кореневої системи та загибелі всієї рослини не настільки велика. У кави корінь має мочкоподібну структуру за наявності безлічі кореневих волосин. Коренева система рівномірно заповнює весь об’єм ґрунту і чудово зносить часткове пересихання земляного кому. В цей момент коренева система отримує велику кількість кисню, що позитивно відображається на подальшому розитку всієї рослини. Щоб таку рослину засушити, її потрібно тримати сухою в землі кілька днів. Але до цього доводити не слід.  
Взимку поливання зменшують, обмежуючись підтриманням ґрунту в злегка вологому стані. Оскільки кава не витримує вапна, то вода має бути відстояною. 
Вдобрювання:У кавового дерева немає різко вираженого періоду спокою, тому, щоб рослина цілий рік росла, цвіла й родила, її потрібно постійно підживлювати десь через кожні 10 днів (!): наприклад, 1-го, 10-го і 20-го числа кожного місяця. В осінньо-зимовий період, коли ріст рослини сповільнюється внаслідок несприятливих умов (зниження освітленості й температури грунту), підживлення скорочують до 1 разу в 15-20 днів.
Щоб краще керувати життям кавового дерева, садівникові потрібно навчитися розпізнавати за зовнішнім виглядом рослини нестачу основних елементів. За азотного голодування деревце виглядає млявим, молодий приріст невеликий, а листя здрібніле. Рослина розвивається повільно. Листя в нижній частині крони стає жовтувато-зеленими. Нестача фосфору зазвичай призводить до збільшення терміну дозрівання плодів. Плоди деформуються, іноді відвалюються в стадії дозрівання. Листові пластини скручуються.
Калійне голодування приносить найбільшу шкоду кавовому дереву. У нього в'януть бутони  що прямо позначається на врожаї, краї листової пластини нового приросту деформуються. Нестача калію може викликати й побуріння листя або так званий крайовий некроз листової пластини. Хороша калійне підживлення — витяжка з попелу. Столову ложку попелу соломи розмішують в 1 л води (25-30 ° С) і добу настоюють. Потім у розчин  додають відстояну воду кімнатної температури в пропорції 1:1. Витяжка з попелу — ефективне калійне добриво.
Вологість повітря: Кавове дерево потребує високої вологості повітря — частіше сприскуйте його теплою м’якою водою. Але сприскувати його під час цвітіння не слід — це може викликати раннє зів’янення пелюстків Для підтримання певного рівня вологості повітря у піддон насипають мокру гальку. Влітку корисно обмивати рослину теплим душем — це стимулює ріст дерева.  
Пересадження: Каву пересаджують весною в посуд, заповнений щільною, дуже поживною землею з кислою реакцією ґрунту (pH 4-6), яка складається з волокнистої глинясто-дернової та листяної земель, перегною та піску (4:2:1:1). Хороший дренаж обов’язковий. При пересадці необхідно ретельно оберігати ламке коріння від ушкоджень. Після пересадки рослини 2 тижні тримають у напівтіні та дуже часто сприскують. Молоді рослини пересаджують один раз на 1-2 роки, а старі — набагато рідше.  Якщо ж розміри горщика достатньо великі, можна обмежитися заміною поверхового шару ґрунту. 
Для кавового дерева потрібен глибокий горщик, оскільки коренева система у нього дуже розвинена. Але якщо при кожній пересадці збільшувати об’єм горщика, цвітіння та плодоношення ви не дочекаєтесь
 
Можливі труднощі під час вирощування кави:
 
* Палюче сонячне проміння може викликати опіки рослини — коричневі чи бурі сухі плями, що з’являються на краях та кінчиках листя.
* Сухе кімнатне повітря (нижче 50%) призводить до скручування листя та сприяє розмноженню шкідників.
* За надмірного зволоження ґрунті починає загнивати коріння.
http://www.greencorner-al.ru/coffea.html
http://banan-limon.fermer.by/coffee.php


Часті запитання:
1. У кавового дерева (3 роки) на одному рівні пожовкло листя й боки всі коричневі. Листя з кінчиків засихає, потім жовтіє та відпадає.
Скоріше за все, недостатня вологість повітря, але може бути й проблема з корінням. Якщо в землі достатньо багато торфу, то раджу пересадити. Торф дуже сильно тримає в собі вологу, а ззовні здається, що земля зовсім суха, коли всередині вода може болотом стояти. 

2. Стало підсихати краї нижніх листків. Знаходиться він на підвіконні, де дуже світло, але сонця прямого не буває; поливаю не надто сильно та щодня сприскую. Але чому ж засихають нижні листочки?
Старе листя й повинно підсихати, але інші можуть сохнути від протягів або від нерегулярного поливу. Нижнє листя й справді згодом  жовтіє та облітає (особливо, якщо дерево вже велике). По-моєму, просто від старості, адже листя теж має обмежений строк життя. Тому якщо жовтіють та облітають лише нижні листочки — то нічого з цим не поробиш, це в порядку речей. А от якщо й інші також, тоді вже треба шукати в чому проблема.
3. Два роки тому купили симпатичне кавове дерево, пересадили, стоїть на сонячному боці, але не під прямими променями. Через якийсь час у нього почали засихати й облітати листочки. Це відбувається навіть узимку, коли сонце на нього зовсім не світить. Поливання та обприскування регулярне. Верхівку не підрізувала. Росте погано. Підскажіть будь ласка, що робити?
Вимоги у кави досить прості. Потрібно дуже світле місце, але не прямі сонячні промені. У напівтіні рослина просто не буде розвиватися! Проблема з листям, швидше за все, викликана помилками в поливанні. Цей звір примхливий, не любить ні пересушування, ні перезволоження. Ґрунт для нього дуже ретельно потрібно підбирати, він повинен бути мало того, що кислий (кислі — 4,0-5,0, слабокислий — 5,0-6,0 Ph), але ще й вологоємний та водопроникний одночасно. Як вихід — можна використовувати «порожній» торф'яний субстрат і постійно підгодовувати добривом без вмісту солей кальцію. Листочки в кави сохнуть від нестачі світла й вологості. Про всяк випадок огляньте деревце й землю, краще під лупою. Внаслідок зараження шкідниками воно також може не рости.
4. На листі з'явилися чорні плями, які потім підсохли. В результаті моє молоде деревце виглядає дуже обдертим. Нові й старі листочки взагалі не ростуть, але при цьому є бруньки (уже давно не змінюються). З усього видно, що рослина жива, але нездорова: ані поліпшення, ані погіршення немає вже 2 місяці.
З приводу плям. Вони з'являються на більшості дерев, особливо на нижніх листочках. Можливо, це результат переїздів і протягів. Бережіть своє деревце від протягу й поливайте-сприскуйте його теплою водою. Листочки обрізати не треба, можна лише акуратно обрізати цятки по краях. На моїй каві вже великі листочки, вона пускає гілля, але перші маленькі всі в плямах, хоча рослині це не шкодить. І ще - підгодовуйте його «Изумрудом», деревцю це дуже подобається.
5. На листі кавового дерева з'являється коричнева облямівка (підсихає?). Я бачила на інших кавових деревах, що це буває часто. Чому це відбувається і як із цим боротися?
Кава — невибагливе дерево, але воно любить вологу (земляний ком не повинен пересихати) і боїться протягів. Якщо коричневі плями сухі, то ймовірна причина — нестача води.Якомога частіше  сбприскуйте листя теплою водою. Якщо є час і бажання, мийте дерево цілком (землю прикривайте плівкою). Крім того, кава любить свіже повітря. Провітрюйте кімнату частіше. І ще — і жовтіють листочки, і чорніють від нестачі світла. Просто неможливо взимку в домашніх умовах створити літнє сонце! З цим боротися можна лише знижуючи температуру та одночасно переставляючи деревце у найсвітліше місце. І ще може бути нестача калію (якщо тільки ви не порушуєте водний баланс і не переборщили з великою дозою добрива).
6. Вирощування кави з насіння.
Якщо ви придбали насіння кави, не баріться — скоріше висівайте, тому що кавові зерна швидко втрачають схожість. Насіння висівають у горщик із вологим піском і ставлять його для проростання в тепле місце з температурою ґрунту 24-26 градусів. Проростає зернятко близько 30-40 днів. Сіянці пересаджують в 7-сантиметрові горщечки з рівними частинами листяної, дернової та перегнійної землі з додаванням невеликої кількості піску (або в готову суміш для кави). Після висаджування рослину ставлять на 12-14 днів у притінок, а пізніше деревцю знадобиться сонце й свіже повітря. Влітку поливати рясно, узимку помірно, підживлювати раз на 2 місяці добривом, що містить рогове  борошно (кальцій?) — говорять, це сприяє кращому росту й цвітінню.


(фото )
Виписки з форуму: 
- У моего кофейного дерева начали отрастать листочки у самой земли. Не подскажете с чем это связано и что с этим делать?
Скорее всего, снизу на стволе пробудились спящие почки. В принципе, ничего ужасного в этом нет, растение растет и развивается, дает боковые побеги, обрастает листьями. Однако если Вы видите, что у кофе стали часто опадать листья, усыхают веточки, растение угнетено — тогда пробуждение спящих почек можно расценивать как попытку гибнущего растения дать поросль и таким образом размножиться.
Поскольку я не вижу Вашего кофейного дерева и не знаю условий его содержания, точно определить причину не могу. Если растение не выглядит больным, а образовавшиеся внизу ствола листочки не портят общий вид, их можно оставить.
- Деревце кофе совсем не ветвится. Стебель сантиметров 30, на самой верхушке букет листьев. Новые выпускает — нижние высыхают и отваливаются. Подскажите, что с ним делать.
Для ветвистости деревце надо обезать (прищипывать) и тогда будут расти боковые ветки. Вот что я нагуглила на эту тему: Если деревце кофе было выращено из семени и не обрезалось по мере роста, то количество лет равно числу порядков скелетных ветвей. Если деревце подвергалось регулярной обрезке и формировке, то так просто посчитать возраст не получится, поскольку ветвление в данном случае вызывалось искусственно — при помощи обрезки.
- Кофейное деревце-"подросток" сначала не нуждается в формировании кроны. Сеянец кофе после прорастания растёт одним побегом.
На втором году жизни у него просыпаются боковые пазушные почки, из которых начинают расти склетные ветви. При отрастании длинных боковых побегов их подрезают, чтобы крона стала густой и образовалось большое количество бутонов. Формируйте кофейное деревце по своему вкусу, регулируя его высоту прищипкой точки роста центрального побега (когда в этом появится необходимость). Нужную высоту штамба можно получить с помощью обрезания "ненужных" боковых побегов снизу (по мере их появления, чем раньше - тем лучше, пока они маленькие). Нужный диаметр кроны получают путём регулирования обрезкой длины боковых скелетных ветвей.
- Листики по краям сохнут и коричневеют. Это что? Это от сухости возуха. (..) На крайний случай можно влажное полотенце на батарею ложить, к стати метод очень даже не плохой!
- Моему кофейному дереву 6 лет, но оно ещё ни разу не плодоносило, почему? Попробуйте простимулировать кофе обрезкой и подкормками, используйте удобрения для цветущих.

- Используйте для выращивания кофе не богатую азотом почву, подкармливайте его калийными и фосфорными удобрениями.

Некроз, некроз, некроз...
Из особенностей ухода за кофейным деревом можно отметить следующее. Кофе обязательно нуждается в слабокислом субстрате, так как при нейтральной или щелочной его реакции растение перестаёт поглощать питательные вещества и начинается некроз листьев (почернение кончиков). Молодые листья желтеют, только жилки остаются зелеными - это недостаточно кислая почва. Если листья желтеют, загнивают и опадают - это явное переувлажнение почвы. Концы листьев засыхают, листья тускнеют при недостатке питания и при низкой влажности воздуха. При избыточном увлажнении листья опадают. При сильном затенении прекращается рост. При прямом солнечном освещении возможно пожелтение листьев и сморщивание. 
http://shafalina.com/zveti.kofe.html

Почернение кончиков листьев (некроз) у кофе наблюдается тогда, когда реакция субстрата, в котором растёт кофе, становится щелочной или нейтральной (это зависит от состава поливной воды), и корни кофе в связи с этим перестают усваивать из субстрата питательные вещества (для кофе необходима слабокислая реакция субстрата). Используйте для полива кофе только мягкую воду (очень хорошо настаивать поливную воду на торфе или немного подкислять её, добавляя несколько капель лимонного сока на литр воды, или 2-3 крупинки лимонной кислоты размером с просяное зёрнышко на литр воды).
http://www.gardenia.ru/quests/quest_514.htm


Недостаток какого-либо элемента питания сказывается на внешнем виде растения. При азотном голодании деревце плохо растет, выглядит чахлым. Старые листья становятся светло-зелеными, затем желтовато-бурыми и осыпаются; плоды бывают мельче обычных. Для устранения азотного голодания кофейное деревце поливают мочевиной из расчета 5 г на 1 л воды. Для более быстрого эффекта делают внекорневую подкормку, опрыскивая деревце этим же раствором. С целью предупреждения азотного голодания его 1 раз в месяц поливают мочевиной из расчета 2 - 3 г на 1 л воды.
       Недостаток калия у кофейного деревца, как и у цитрусовых, приводит к сморщиванию листовой пластины, к неровности листа. Участки между жилками желтеют, но сами жилки при этом остаются зелеными. Часто наблюдается некроз краев и верхушки листа. При калийном голодании кофейное деревце подкармливают зольной вытяжкой, для чего 1 столовую ложку золы растворяют в 1 л теплой воды и, настояв раствор в течение 1 суток, поливают им растение. Для профилактики дефицита калия не реже одного раза в 3 месяца такой зольной вытяжкой подкармливают растение.
       При недостатке фосфора задерживается срок созревания плодов, листья на деревце скручиваются, на них появляются бурые пятна. В этом случае используют двойной суперфосфат: растворяют в 1 л горячей воды 3 г двойного суперфосфата, а затем настаивают раствор в течение 1 суток или кипятят 10 - 15 мин, после чего доливают кипяченой водой до первоначального объема. Если двойного суперфосфата нет, его заменяют любым другим фосфорным удобрением. Кроме того, любое фосфорное удобрение, как и азотное, вносят в почву 1 раз в месяц.
       Часто кофе испытывает дефицит железа. При недостатке железа молодые листья приобретают светло-желтую окраску, поэтому 1 раз в 2 месяца вносят в почву раствор сернокислого железа из расчета 1 г на 1 л воды или этим же раствором делают внекорневую подкормку растения. Один раз в 2 месяца деревце поливают бледно-розовым раствором марганцовокислого калия и этим же раствором делают внекорневую подкормку.
http://nostalg.narod.ru/page_g/cofea.htm